Neandrtálci nás nakazili

12.10.2018
Citace:
David Enard a Dmitri A. Petrov, Evidence that RNA Viruses Drove Adaptive Introgression between Neanderthals and Modern Humans, Cell, Volume 175, ISSUE 2, P360-371.e13, October 04, 2018, DOI:https://doi.org/10.1016/j.cell.2018.08.034
Zdroj
Kostra neandrtálce a rekonstrukce jejího majitele (foto  Photaro, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons).

Všichni víme, že náš genom obsahuje kolem 2% původně neandrtálské DNA. O které geny přesně jde? Odpověď je překvapivě logická. Když naši předkové dorazili do Evropy, narazili na místní patogeny, na které ze své tropické africké domoviny neznali. Často se nakazili přímo od neandrtálců, se kterými byli v blízkém až intimním kontaktu. Nepřekvapí proto, že velká část z přibližně 4.000 neandrtálských genů, které neseme ve svém genomu, kóduje bílkoviny, které hrají nějakou roli v boji proti infekci.

„V minulosti genetici opakovaně zvažovali, proč neandertálská DNA přežila v našem genomu. Naše studie naznačuje, že jedním z důvodů byla ochrana proti patogenům,“ shrnuje David Enard z University of Arizona v Tucsonu. Na obrázku vidíme kostru neandrtálce a rekonstrukci jejího majitele (foto Photaro, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons).

 
Odeslat komentář k článku "Neandrtálci nás nakazili "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Neandrtálci nás nakazili " e-mailem

Diskuse/Aktualizace